‘Mijn vriend weet wanneer mijn gekreun echt is en wanneer ik Sophie opzet.’

Sophie (26)
Prostituee & pornoactrice

‘Al voor ik zelf seks had, zag ik op televisie iets over prostitutiewerk en wist ik dat ik het kon. Wat ik wel gek vond, was dat mensen er zo negatief over praatten, terwijl seks in mijn ogen iets heel leuks moest zijn: iedereen werd er vrolijk van, maar als je er je geld mee verdiende, dan vonden ze dat raar.

Ik heb veel baantjes geprobeerd, van tandartsassistent tot banketbakker, maar ik verveel me snel. Jaar na jaar hetzelfde doen, dat is niks voor mij. Nu geniet ik het meest van de spanning, dat je nooit precies weet wie er binnen zal komen. Om te voorkomen dat het routine wordt, spreek ik niet iedere dag af, en als ik het doe, met hooguit drie mannen. Ik heb nooit moeite met seks, kan altijd wel de knop omzetten. En op andere momenten neem ik gewoon de telefoon niet op.

Ik woon samen, jawel. En ik werk vanuit huis. Eerst was ik bang dat dingen door elkaar zouden gaan lopen, maar ik slaap niet in hetzelfde bed als waarin ik mijn werk doe; als de deur achter me dichtgaat, is het klaar. Mijn vriend heeft er geen moeite mee. Hij kent me, hij weet wanneer mijn gekreun echt is en wanneer ik Sophie opzet.

Ik heb zo’n deurbelletje, als ik daar op druk, weet hij dat het mis is en komt-ie samen met de honden naar binnen gestormd. Maar ik heb nog nooit iets vervelends meegemaakt. Ik schat mezelf als redelijk intelligent in; situaties als verliefde klanten probeer ik voor te blijven. En op mijn hakken ben ik bijna twee meter, dat intimideert toch.

In het begin heb ik een tijdje in een bordeel gewerkt, maar het voelde droevig. Niet dat die meisjes gedwongen werden, maar ze zaten er een beetje in vast, leken wel geboren voor het ongeluk. Ik hoorde er een verhaal van een meisje wier vriend in de gevangenis zat omdat-ie haar moeder had vermoord. In mijn wereld is dat niet normaal.

Niet iedereen in de prostitutie heeft zo’n rugzak vol problemen en door open te zijn, probeer ik het negatieve beeld een beetje te veranderen. Daarom heb ik een interview op televisie gegeven waarin ik vertelde dat ik dit vrijwillig doe. Ik weet zeker dat mijn ouders het gezien hebben, maar we hebben er nooit over gesproken. ‘Zorg wel dat je alleen maar dingen doet waar je zelf achter staat’, heeft mijn vader een keer tegen me gezegd. Als er ooit een probleem zou zijn, moest ik hem bellen, zei hij nog, dan zou hij meteen komen – en daarmee was het gesprek klaar.’

 

Deze voorpublicatie uit het boek Why I love sex van Ralf Mitsch verscheen in Volkskrant Magazine. Het boek is inmiddels te koop, onder andere op whyilovesex.com. Tekst: Margot C. Pol. Fotografie en productie: Ralf Mitsch.