Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekende Nederlander.

Om waardering te krijgen, moet je eerst gezien worden.

Hoogleraar filosofie en auteur Marli Huijer (63): ‘Als vrouw in een mannenwereld kon ik me altijd goed voorstellen dat het frustrerend is als je niet aan de beurt komt voor een promotie, maar pas nadat ik eind jaren negentig kennis had gemaakt met het denken van de Duitse filosoof Axel Honneth, bekend om zijn theorie over het belang van erkenning, besefte ik: ja, maar collega’s moeten wel kúnnen bedenken dat jij een geschikte kandidaat bent. ‘Dat zien ze toch?’, reageren jonge studentes steevast.

Maar jij kunt je talent wel als een pareltje koesteren; als het in een kistje zit, ziet de ander het simpelweg niet. Wat je dus moet doen, is je leidinggevende laten weten wat je graag wil bereiken.

Dat is niet hetzelfde als schreeuwen om het recht op aandacht. Of opscheppen: kijk mij eens ongelofelijk goed zijn. Integendeel: het draait er niet om dat je goed bent, maar dat je duidelijk maakt wat je verlangens zijn, en dat geldt voor alle personen en groeperingen die zich achtergesteld voelen.

Dankzij Axel Honneth heb ik meer oog voor de frustratie van anderen, en minder de neiging om te denken: stel je niet aan, we zijn toch allemaal gelijke burgers met gelijke rechten? Ja, die rechten zijn er. Maar het punt is: als er niet vanaf moment nul sociale waardering voor je is, dan heb je niks aan al die rechten. Ik begin wel een camping in Friesland, kun je als vrouw dan gefrustreerd denken, maar beter is: laat zien wat je wil, zodat je de waardering kunt krijgen die je zoekt en je meer plezier in je werk hebt.’