In bed with Carice & Halina

Het gaat over beroemdheid, over acteren en over diepe existentiële eenzaamheid. Hoe is het om Halina of Carice te zijn? De actrices maakten er een boek over. Zo dus, en dat valt echt niet mee.

Stel, u moet kiezen: rijk of beroemd. En nee, het kan echt niet allebei. Waar gaat u dan voor? Rijk natuurlijk, zullen verstandige mensen antwoorden. Maar geef toe: vroeger had u met volle overtuiging ‘beroemd’ gezegd, want beroemd worden, was toch wel het hoogst haalbare. En stiekem vinden we dat misschien nog steeds, al wetenwe heus wel dat het niet altijd leuk is om zelfs als je een broodje kroket eet, te worden gefotografeerd en becommentarieerd. Toch blijft de roem lonken.

En daarom is het heel goed dat Antiglamour er is. De beste vriendinnen Carice en Halina (als je voornaam genoeg zegt, ben je echt beroemd) schreven het samen, waarbij Carice vragen stelt aan Halina, en andersom. En zo komen we erachter dat Carice vindt dat Halina dierenverzorgster had moeten worden, dat gangsterrap een van de guilty pleasures van Halina is en dat ze allebei verslaafd zijn aan blikjes Cola light.

Er staan ook serieuzere passages in deze stijlgids. Over hun jeugd bijvoorbeeld (Halina groeide op in een hippiegezin en verloor haar vader toen ze 10 was, Carice was een stil en verlegen meisje dat te dromerig was voor een bijbaantje als caissière en elke dag enorme kasverschillen had.) Het gaat over beroemdheid, over acteren en over wat ze bindt (een diepe existentiële eenzaamheid). Maar waar Antiglamour echt over gaat, is de vraag: hoe is het om Carice of Halina te zijn? Voor iedereen die nog steeds fantaseert over een leven als beroemdheid: zo is het dus echt.

LOES LUCA HELPT MET HET OPRUIMEN VAN JE KLEDINGKAST
Want Carice is daar niet zo goed in, die is meer van het proppen, maar Loes Luca – die zomaar je vriendin kan worden als je bekend bent – vindt dat erg leuk. Die houdt van ordenen. Zo legt ze alle bh’s van Carice netjes achter elkaar, hangt ze haar broeken op hangertjes en sorteert ze alles op kleur. Ondertussen drinken ze thee. Overigens gooit Carice nooit iets weg: kleding die ze niet meer draagt, brengt ze vaak naar vintagewinkel Tamago (Spiegelgracht 13, Amsterdam). Een tip van Halina, waar we echt iets aan hebben.

HOTELBARS ZIJN DE NIEUWE CAFÉS
Vooral als je verliefd bent en je ongestoord dronken wilt worden met je nieuwe vlam. Probeer bijvoorbeeld eens Freddy’s Bar in Hotel de l’Europe, ‘net het decor van een broeierige film’. Wel een beetje jammer is dat het boek dan weer niet vermeldt met wie Carice en Halina daar aan de bar hangen, zo veel inside information geeft Antiglamour nou ook weer niet. Dat Kees van Nieuwkerk (inderdaad, de zoon van) regelmatig gin tonics met Carice drinkt, schijnt inmiddels officieel te zijn, maar over Halina gaan slechts vage, onbevestigde geruchten inzake voetbaltrainer Edgar Davids. Wat ook wel weer heel glamoureus is, natuurlijk.

NIEMAND, ECHT NIEMAND, ONTKOMT AAN DE VOEDSELZANDLOPER Inderdaad, zelfs de zelfbenoemde tweelingzusjes niet. Zo schrijft Halina: ‘Mijn boodschap is: brood, pasta, aardappels en rijst heb je niet nodig. Als je dat laat, zul je je veel energieker en vrolijker voelen. Je kunt veel meer eten je blijft slank en nog belangrijker: gezond.’ Over Carice lezen we dat ze op een dag vroeg is opgestaan, een blender heeft aanschaft en met behulp van superfoods als frambozen en tarwegraspoeder een powershake heeft gemaakt. Dus wie als beroemdheid door het leven wil: hup, naar het Superfoodcentre! (Eerste Rozendwarsstraat 10, Amsterdam).

Vindt u het overdreven, die focus op uiterlijk? Halina en Carice eigenlijk ook. Maar het is voor een actrice nu eenmaal belangrijk er goed uit te zien, schrijft Halina: ‘In dit vak word je niet alleen op je talent, maar ook op je uiterlijk beoordeeld en het is volstrekt onduidelijk waar je talent begint en je uiterlijk eindigt.’ En verderop: ‘Beyoncé zegt in een documentaire over haar leven: ‘It takes an army to look like this.’ Altijd maar de schijn ophouden, een rol spelen, iemand zijn die je eigenlijk niet bent. Soms word ik heel depressief van dat idee. En op andere momenten denk ik: fuck it, ik ben een supergoede actrice, dat is het belangrijkst.’

OOK BEROEMDE MENSEN VINDEN OUDER WORDEN ENG
Carice in het boek: ‘Halina en ik maken daar veel grappen over. We voelen ons in de disco soms net twee oude wijven. De sterfelijkheid is ingezet.’ Halina: ‘Soms zie ik echt een soort oude-vrouwenkop en dat is beangstigend. Ik denk er vaak aan: dat je bijna over de helft bent, dat je dus doodgaat op een gegeven moment.’ Carice: ‘Nu hoor je: die of die is de nieuwe Carice van Houten. De volgende generatie komt eraan. C’est la vie.’

EN BEROEMDE MENSEN ZIJN OOK WELEENS JALOERS. OP ZICHZELF
Hoe raar het ook klinkt: Carice en Halina zijn niet perfect. Dat is wel even schrikken voor ons glossylezers – want wat hebben we dan al die tijd aanbeden? – maar zelf zitten ze er ook wel eens mee dat ze niet op hun eigen plaatje lijken. Carice: ‘Je bént dat helemaal niet, je ziet twee uur make-up en Photoshop. In Alles is familie speel ik een zwangere vrouw en kijk ik naar een echo van de baby. Toen ik dat later terugzag in de bioscoop was ik jaloers op dat beeld van mezelf. Dat is weird, hoor.’

Dus… Het is toch niet zaligmakend, wereldberoemd zijn in Nederland? De titel van Antiglamour lijkt dat te willen bevestigen. Carice en Halina zijn ook maar gewoon vrouwen die vrezen dat er na 37 jaar een etuitje onder hun hangbillen past en twijfelen of ze hun eitjes moeten laten invriezen, voor later, want je weet maar nooit. Maar toch krijgen we die onglamoureuze billen nergens te zien, al was het maar bedekt: integendeel, het boek staat vol met prachtige foto’s waarop de actrices zelfs als ze wakker worden nog adembenemend zijn. Gaat het over eenzaamheid, dan zien we foto’s van een grote, gelukkige vriendengroep met hippe hoofddeksels. En na een aangrijpende passage over de leegte die onze focus op uiterlijk met zich meebrengt, kunnen we precies lezen welke cleansingolie Carice elke dag gebruikt. ‘Wat zijn je favoriete make-upproducten? Zet alle merken erbij, heel Nederland wil het weten’ heeft Halina ernaast gepend.

Zwaar en luchtig, glamour en anti-glamour. Lijkt het leven van Nederlands beroemdste actrices dus toch veel op dat van ons gewone stervelingen? Is er dan helemaal niks meer om tegenop te kijken, geen hoop meer op een hoofdstedelijke Olympus waar de goden eeuwig mooi en jong blikjes Cola light naar binnen werken? Jawel, gelukkig wel. Zie hier, rechtstreeks uit Antiglamour een willekeurige dag uit het leven van Carice:

09.00 uur interview met BN De Stem
10.00 uur doorpas van een designerjurk voor de première van Game of Thrones
12.00 uur sporten met personal trainer Tim
13.30 uur therapie
15.00 uur repeteren met de band voor een optreden in Paradiso
17.30 uur accountant
19.00 uur diner met vrienden bij restaurant Envy
23.00 uur scroppino’s bij Palladium
00.30 uur afzakkertje thuis
00.40 uur 9de symfonie van Mahler luisteren
01.30 uur naar bed
02.00 uur slapen

Nou, niet echt de doodgewone dinsdag die wij meestal zelf beleven. Gelukkig maar, blijft er toch nog iets te dromen.

Foto: Janey van Ierland
Styling: Pascalle Koldenhof