Altijd maar je gevoel delen, is in een relatie levensgevaarlijk

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander.

Roeland Fernhout (46) acteur: ‘Weet je wat het is? Ik werk met taal, maar ik geloof niet zo in praten. Altijd maar je gevoel delen, is wat mij betreft levensgevaarlijk. Dat gaat totaal tegen de tijdgeest in, maar wat veel mensen onderschatten: zodra je moeilijkheden uitspreekt, creëer je ze.

Veel problemen in een relatie zitten bovendien zó ingewikkeld in elkaar, die zijn niet altijd rationeel en toch probeer je ze in een gesprek te rationaliseren. Ik zie de voorbeelden geregeld om me heen: zeker als het slecht gaat, zeggen mensen dingen die nooit gezegd hadden mogen worden, dingen die beschadigend zijn, maar dan zijn ze al gezegd.

Eigenlijk zijn emoties terreur: als ze opspelen, hoor je de boodschap niet meer en is een gesprek uitgesloten. Gechargeerd dan, hè.

Gewoon je bek houden, dus. En bij elkaar blijven, op de bank of in bed, anders ga je letterlijk uit elkaar. Niet het feit dat je zwijgt, maar de tijd die voorbijgaat, die lost alles op.

Ik heb al 28 jaar een relatie: ik ben ervaringsdeskundige en een heel gelukkige, bovendien. Natuurlijk kennen wij ook onze problemen, als je van elkaar houdt, doe je elkaar ook pijn, dat zal altijd zo blijven. Dat is bij ons ook gebeurd. Maar het gekke is: op een ochtend werd ik wakker, we keken elkaar aan en alle pijn die ik gevoeld had, alle littekens, waren weg. Zomaar, in één keer. Kennelijk is er iets in ons brein dat denkt: oké, en dóór. Daar heb ik geen enkel gesprek voor hoeven voeren.’