Hoe dan ook een gezin

Hoe gaan singles om met hun kinderwens? En homo’s, bij wie kinderen krijgen ook niet vanzelf gaat? Met die vragen ging fotograaf Mascha Jansen op pad en maakte er een boek over. Ze stuitte op gezinnen die met veel kunst- en vliegwerk zijn ontstaan.

Ze zou nooit meer zo’n persoonlijk boek maken. Na Mr. Right, het fotoproject waarvoor ze alle exen uit haar leven opnieuw opzocht, was fotograaf Mascha Jansen wel klaar met het vastleggen van gevoelige onderwerpen uit haar eigen leven. Even, dan. Want nu is er Love Child: een boek over singles en homoseksuele koppels voor wie kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is, maar die ze wel kregen, over mensen die ze uiteindelijk níet hebben gekregen én over mensen die ze nog steeds heel graag willen.

‘Vrijwel geen verlangen gaat met zoveel emoties gepaard als de kinderwens’, schrijft Arnon Grunberg in het voorwoord. Tot welke bijzondere uitkomsten die ene wens kan leiden, laat Jansen (48) zien in het dikke fotoboek vol portretten en interviews, onder meer met de Belgische psychiater Dirk De Wachter. Maar ook met een jonge vrouw die zwanger is van haar homoseksuele jeugdvriend, zodat ze het kind straks samen met hem én haar veel oudere vriendin kan opvoeden. En met een vrouw die wel een vriend heeft, maar dan eentje die zeker weet dat hij geen vader wil worden.

Tijdens het maken zat Mascha Jansen soms huilend achter de computer. Want Love Child gaat ook over wat er gebeurt als een kinderwens, zoals bij haarzelf, níét uitkomt. ‘Vóór dit boek sprak ik er nooit over, bang om gekwetst te worden. Mensen willen het vaak voor je oplossen: waarom neem je geen hond? Of ze verwijderen zich van je verdriet.’ Toch is het geen verdrietig boek geworden. ‘Ik heb een hekel aan pathetiek. Er zit gemis in dit boek, maar ook verwondering en hoop. En dat er meer mensen zijn zoals ik, is troostend, hopelijk ook voor anderen.’

Mascha Jansen, Love Child. Uitgave in eigen beheer, 245 pagina’s, € 40. maschajansen.com

Foto: Mascha Jansen